Λαβύρινθος για δύο

η δομή της συνάντησης:

γνωριμία
σωματικό ζέσταμα
διερεύνηση πρόθεσης
εξερεύνηση του Λαβυρίνθου (x2)
δημιουργική αποτύπωση της εμπειρίας
μοίρασμα/συζήτηση

Στη συνάντηση δίνεται έμφαση στο σώμα και στην κίνησή του, ενθαρρύνεται η στάση αποδοχής και παρατήρησης και το νόημα που προκύπτει δημιουργικά στο εδώ και τώρα. Η συνάντηση αφορά σε όποιον ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τον Λαβύρινθο μέσα απο το σώμα και την κίνηση του. Η θεωρία και μεθοδολογία της συνάντησης στηρίζεται στη Χοροθεραπεία (Dance Movement Psychotherapy) και στην θεραπευτική προσέγγιση της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής (NDI) .

• Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσης επικοινωνείτε με τη συντονίστρια Αγγελική Μπιτζαράκη στο 6972131847
-η καταληκτική ημερομηνία για δήλωση συμμετοχής είναι μια μέρα πριν απο κάθε ορισμένη συνάντηση
-κάθε συνάντηση πραγματοποιείται με νέους συμμετέχοντες
-θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
-το κόστος είναι 15 ευρώ για τον κάθε συμμετέχοντα
– ο διαθέσιμος Λαβύρινθος προς εξερεύνηση είναι σε δισδιάστατη μορφή διαστάσεων 3 επι 4 τετραγωνικά μέτρα περίπου
-δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία χορού ή θεραπείας
-μπορείτε να έρθετε μόνοι σας ή με κάποιον που θέλετε μαζί
-στον χώρο τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον covid-19

 

– – –

 

Λίγα Λόγια για το Ερευνητικό Έργο πάνω στον Λαβύρινθο:
Αυτές οι αυτοτελής συναντήσεις είναι κομμάτι του Labyrinth Research Project. Η ερευνητική και δημιουργική αυτή δουλειά έχει ξεκινήσει από το 2014 εξερευνώντας τον Λαβύρινθο ως αρχέτυπο, εργαλείο θεραπευτικής δουλειάς και αφορμής νοήματος αρχικά σε ομάδες προσωπικής ανάπτυξης. Το 2015-2016 ξεκινά μια δημιουργική συνεργασία με τη Μαρία Λάππα ( εκπαιδεύτρια σωματικού θεάτρου, ηθοποιός και performer) όπου τον Οκτώβρη του 2016 πραγματοποιείται μια site specific perfomance “SOLE” στο φεστιβάλ Kapani Project στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιούλιο του 2016 ο Λαβύρινθος ανοίγει στο Κέντρο Ολιστικής Εκπαίδευσης Πηλίου, Το Σπίτι των Κενταύρων, για τους ανθρώπους της κοινότητας αυτής σε συνεργασία με τη Νιόβη Σταυροπούλου (φωτογράφο και εικαστική θεραπεύτρια). Το 2016-2017 συνεχίζει η έρευνα κυρίως μέσα από την εμπειρία της ομάδας του εργαστηρίου Χοροθεραπείας με άξονα τον Λαβύρινθο στο Αβγο του Μουσικού Χωριού στη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη χρονιά (2019-2020) στο Σώχωρο ολοκληρώθηκε ετήσιος κύκλος εργαστηρίου χοροθεραπείας με θέμα “Εξερευνώντας τον Λαβύρινθο: προς τα μέσα και προς τα έξω”
και αυτή τη χρονιά οργανώνεται νέος ετήσιος κύκλος. Στο τέλος του κύκλου των συναντήσεων στόχος είναι μια δημιουργική σύνθεση απο την συντονίστρια που θα στηριχτεί στα προσωπικά κινητικά και δημιουργικά αποτυπώματα των συμμετεχόντων και θα παρουσιαστεί δημόσια.

 

– – –

 

Λίγα λόγια για τις Μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία:

  • Η Χοροθεραπεία βασίζεται στην αρχή ότι το σώμα και το μυαλό είναι αδιαχώριστα, και ότι η κίνηση και το συναίσθημα έχουν άρρηκτη και άμεση σχέση μεταξύ τους. Ο τρόπος που κινούμαστε αντικατοπτρίζει τι αισθανόμαστε, πώς σκεφτόμαστε και πώς έχουμε μάθει να σχετιζόμαστε. Μια αλλαγή στον τρόπο που κινούμαστε μπορεί να επηρεάσει το συναίσθημα και τη σκέψη, όπως μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Χοροθεραπείας, ο επίσημος ορισμός της Χοροθεραπείας είναι «η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από την οποία το άτομο εμπλέκεται δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική του ολοκλήρωση». Απαραίτητη προϋπόθεση και αφετηρία της παραπάνω διαδικασίας είναι η δημιουργία μιας υποστηρικτικής σχέσης ανάμεσα στον θεραπευτή και τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Μαζί, πελάτης και θεραπευτής, επικεντρώνονται και δουλεύουν με τις αισθητικές, κιναισθητικές, κινητικές εκφράσεις και διαντιδράσεις καθώς και με τα θέματα που αναδύονται κατά τη θεραπευτική διαδικασία. Η κίνηση είναι για τον θεραπευτή το μέσο με το οποίο έρχεται σε επαφή, κατανοεί και παρεμβαίνει σύμφωνα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του ατόμου ή της ομάδας. Η λεκτική επικοινωνία και αναστοχασμός αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συνάντησης, ωστόσο η απουσία τους δεν παρεμποδίζει -αντίθετα μπορεί να ενισχύει- την θεραπευτική πρακτική για ανθρώπους που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς των χοροθεραπευτών λαμβάνει χώρα σε δομές ψυχικής υγείας και ειδικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, η πρακτική παρέμβασή τους απευθύνεται και σε ανθρώπους που βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες, που έχουν βιώσει τραύμα, που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές κ.α. Έρευνες σχετικά με τα αποτελέσματα της παρέμβασης της Ψυχοθεραπείας μέσω Κίνησης και Χορού αναφέρουν ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της αυτοεκτίμησης, κατανόηση της σύνδεσης της γνωστικής, συναισθηματικής και σωματικής εμπειρίας, ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της έκφρασης κ.α. Κύριος στόχος της Ψυχοθεραπείας μέσω Κίνησης και Χορού είναι να υποστηρίξει άτομο και ομάδα, ενήλικες και παιδιά, να έρθουν σε επαφή ή να ξαναβρούν την αίσθηση της ολότητας.

 

  • Η Παρεμβαίνουσα Μη-Κατευθυντική Προσέγγιση Εμψύχωσης και Ψυχοθεραπείας στοχεύει στην κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης και στην προσωπική ανάπτυξη σε ψυχολογικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο Μichel Lobrot, γάλλος καθηγητής και εμπνευστής της παιδαγωγικής/ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης βασίζει τη θεωρία της παρεμβαίνουσας μη κατευθυντικής μεθόδου σε διεργασίες ζωής, αγωγής και εκπαίδευσης, όσο και σε διεργασίες αντιμετώπισης δυσκολιών και ψυχοθεραπείας. Αφορά στην εφαρμογή μιας στάση ζωής που βασίζεται στο σεβασμό της αυτονομίας και της ελευθερίας του εαυτού και του άλλου, αποδεχόμενοι πλήρως την
    διαφορετικότητα. Η διαδικασία στοχεύει στην αυτογνωσία, την ψυχική υγεία και την ανάπτυξη πιο ικανοποιητικών ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από βιωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες. Οι συναντήσεις επικεντρώνονται και αναπτύσσονται γύρω από τις επιθυμίες των μελών της ομάδας και της υλοποίησής τους. Τα βασικά χαρακτηριστικά της παρεμβαίνουσας μη-κατευθυντικής μεθόδου:
    – Εμπειρική: επιδιώκει τη μάθηση και την ανάπτυξη μέσα από τη βιωματική και συγκινησιακή εμπειρία
    – Επικεντρωμένη στην επιθυμία: έχει σαν σημείο εκκίνησης και οδηγό την επιθυμία των ατόμων και της ομάδας
    – Μη κατευθυντική: ακολουθεί τις αρχές της μη κατευθυντικότητας, ως προς τη στάση του εμψυχωτή και ως προς την κατεύθυνση και τους στόχους της ομάδας
    – Παρεμβατική: προτείνει τρόπους και συνοδεύει τα άτομα στη διερεύνηση και υλοποίηση των επιθυμιών τους.Ενδεικτικά, στις συναντήσεις μπορεί να αναδυθούν θέματα που αφορούν στην εμπιστοσύνη,
    στη συνεργασία, στην αυτοεκτίμηση, στην αυτοπεποίθηση, στο να μάθω να ακούω, στο
    δέσιμο της ομάδας, στην εξερεύνηση των ανθρώπινων-προσωπικών δυνατοτήτων, στην
    έκφραση, στη δημιουργικότητα και στη δυνατότητα επιλογής.

Πληροφορίες:

  • Λαβύρινθος για Δύο: δημιουργική εξερεύνηση με άξονα την κίνηση
  • Τρίτη 8 / 17.00-18.30
  • Πέμπτη 10 / 19.30-21.00
  • Τρίτη 15 / 17.00-18.30
  • Τετάρτη 16 / 19.30-21.00
  • τέσσερις αυτοτελής συναντήσεις για τον μήνα Σεπτέμβρη - μιάμιση ώρα για δύο συμμετέχοντες