Καλοκαιρινό Εργαστήριο Χοροθεραπείας : Η Ανάδυση της Επιθυμίας

28 Ιουλίου-04 Αυγούστου 2021

Κέντρο Ολιστικής Εκπαίδευσης Πηλίου

 

Για όγδοη συνεχή χρονιά το Κέντρο Ολιστικής Εκπαίδευσης Πηλίου οργανώνει και φιλοξενεί το Καλοκαιρινό Εργαστήριο Χοροθεραπείας στην οικοκοινότητα “Σπίτι των Κενταύρων” του Ανηλίου.

Κάθε χρόνο το ενδιαφέρον του εργαστηρίου επικεντρώνεται στη σοφία του σώματος και της κίνησής του και στην αδιάρρηκτη σχέση μεταξύ συναισθήματος-σκέψης-σώματος, στον εμπλουτισμό των τρόπων έκφρασης και επικοινωνίας και στη δημιουργία μιας εμπειρίας που θέλει να υποστηρίξει ισότιμες, βαθιές και προσωπικές σχέσεις.

Το φετινό θέμα έλκεται απο τη μέθοδο της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής προσέγγισης στην επικέντρωση της επιθυμίας μέσα απο την οποία μπορεί να συνοδευτεί η μάθηση και η αλλαγή/θεραπεία καθώς και απο την αναγκαιότητα της εποχής για φροντίδα, επανασύνδεση με τη φύση και άνοιγμα στο μέλλον, σε ένα μέλλον που συνδέεται άρρηκτα με το τώρα μας (επιλογές, ανάγκες, φόβους, συνθήκες, σχέσεις κοκ), σε ένα μέλλον που μπορούμε να ονειρευτούμε προσωπικά και συλλογικά και σε αλληλοσυσχέτιση με τους άλλους ανθρώπους και το οικο-σύστημα/περιβάλλον μας.

Μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, μη κριτικής στάσης, θετικής αποδοχής και ενθάρρυνσης η ομάδα θα εμπλουτίσει, θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει τις αναδυόμενες επιθυμίες της δουλεύοντας παράλληλα προσωπικά και συλλογικά στο εδώ και τώρα σε σύνδεση με το μέλλον.

 

Στο εργαστήριο προσφέρονται εργαλεία και εμπειρίες ώστε ο καθένας να μπορέσει να εξερευνήσει, να συνδεθεί, να αναστοχαστεί, να εκφραστεί δημιουργικά και να νοηματοδοτήσει.

 

Αυτό το εργαστήριο είναι μια βιωματική διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης που:

~στηρίζεται στην ανάδυση και υλοποίηση της επιθυμίας σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο
~προωθεί το να ακούω με φροντίδα και με εμπιστοσύνη το σώμα και την κίνησή του,
~ενισχύει θετικούς και δημιουργικούς τρόπους να κινούμαι, να σχετίζομαι, να μοιράζομαι και να εκφράζομαι,
~προτρέπει να εξερευνώ ενσυναισθητικούς και συμπονετικούς τρόπους συσχέτισης με τους άλλους ανθρώπους, τα έμβια όντα και το φυσικό περιβάλλον,
~επιτρέπει την ανακάλυψη τρόπων να είμαι μέσα σε μια ομάδα που να είναι υποστηρικτικοί, μη-κριτικοί, ενδυναμωτικοί και δημιουργικοί.

 

θεωρητική και μεθοδολογική υποστήριξη :

Παρεμβαίνουσα μη-Κατευθυντική Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση (Non-Directivite Intervenante) και σωματικά επικεντρωμένη ψυχοθεραπεία (Dance Movement Psychotherapy)

~επιτρέπει την ανακάλυψη τρόπων να είμαι μέσα σε μια ομάδα που να είναι υποστηρικτικοί, μη-κριτικοί, ενδυναμωτικοί και δημιουργικοί.

 

σχετικές πληροφορίες :

~ η διοργάνωση σεβόμενη την προστασία της δημόσιας υγείας θα εφαρμόσει όλα τα προληπτικά μέτρα τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν το καλοκαίρι και θα ενημερώσει του συμμετέχοντες για μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν και να λάβουν πριν την έναρξη του εργαστηρίου.
~ το κόστος συμμετοχής είναι 300 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου διαμονής και διατροφής
~ για να δηλώσετε ενδιαφέρον στέλνετε μήνυμα στο tosohoro@gmail.com γράφοντας “όνομα-επίθετο-εργαστήριο χοροθεραπείας” για να σας αποσταλούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστηρίο και ένα ερωτηματολόγιο που χρειάζεται να συμπληρωθεί
~ το εργαστήριο έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων
~ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
~ δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη αντίστοιχη/σχετική εμπειρία (χορού, θεραπείας)
~ οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν την ετοιμότητα να δουλέψουν πάνω σε προσωπικό υλικό με τη συνοδεία της συντονίστριας
~ για πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του εργαστηρίου επικοινωνείτε με τη συντονίστρια του εργαστηρίου Αγγελική Μπιτζαράκη – 6972131847
~ για πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου, την υγειονομική προστασία και τα οικονομικά ζητήματα απευθυνθείτε στην Κατερίνα Κολιέ – 6941637906
~ για περισσότερα σχετικά με το “Σπίτι των Κενταύρων” https://www.kalikalos.com/centres/anilio/
~ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συντονίστρια www.tosohoro.com
~ το εργαστήριο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί με παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά-ελληνικά /ελληνικά- αγγλικά εφόσον υπάρξει τέτοια ανάγκη

~επιτρέπει την ανακάλυψη τρόπων να είμαι μέσα σε μια ομάδα που να είναι υποστηρικτικοί, μη-κριτικοί, ενδυναμωτικοί και δημιουργικοί.

 

συντονίζει ηΑγγελική Μπιτζαράκη
Ψυχοθεραπεύτρια σωματικά/κινητικά επικεντρωμένη (MSc), Παρεμβαίνουσα μη-Κατευθυντική προσέγγιση, Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Η Αγγελική είναι ενεργή ψυχοθεραπεύτρια εκπαιδευμένη στην συστηματική και σε βάθος εμπλοκή του σώματος και της κίνησής του στη θεραπευτική διαδικασία. Δουλεύει στον χώρο της ψυχικής υγείας συστηματικά τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο τρόπος συντονισμού της ομάδας ακολουθεί τις αρχές τις Χοροκινητικής Ψυχοθεραπείας με βάση την παρεμβαίνουσα μη-κατευθυντική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία. Οι μέθοδοι και οι τεχνικές είναι ενημερωμένες απο σύγχρονες σωματικά επικεντρωμένες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους. Η θεραπευτική πρακτική της σέβεται και συνδέει τη λεκτική με την μη-λεκτική (σωματική, εκφραστική, δημιουργική) επικοινωνία. Σε αυτή την ομάδα θα προσφέρει τις γνώσεις, την εμπειρία και την εκπαίδευσή της στοχεύοντας να διευκολύνει την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία των μελών και την ομάδας.